Svet za gospodarstvo SD Velenje opozarja na pravice delavcev ob prenehanju delovnega razmerja

19-06-2020

V Občinski organizaciji SD Velenje skrbno spremljamo dogajanje oz. razmere v Gorenju. Na nas so se obrnili nekateri zaposleni, ki menijo, da lahko ostanejo brez zaposlitve.

Pozdravljamo napoved, da bo vodstvo kitajskega Hisensa dalo zeleno luč za ureditev tovarne televizorjev znotraj obstoječih proizvodnih prostorov v Velenju, ki jo bodo zagnali na začetku prihodnjega leta in v kateri bodo imeli prednost pri zaposlitvi odpuščeni delavci iz Gorenja. To pomeni, da so bila prizadevanja sindikatov in lokalne skupnosti upravičena in posledično delno uresničena. Kljub temu Gorenje sporoča, da bo brez dela ostalo določeno število zaposlenih.

Zaposlenim, ki so se obrnili na nas, smo svetovali, da poiščejo pravno svetovanje pred podpisom dokumentov ob prenehanju delovnega razmerja❗️

Pomoč nudi tudi sindikat SKEI Gorenje, Mestna občina Velenje pa svojim občankam in občanom omogoča brezplačno pravno svetovanje. Svetovanje je na voljo ob torkih med 14. in 16. uro, ob sredah med 12. in 14. uro oz. 15. in 17. uro ter ob četrtkih med 8. in 10. uro na sedežu občine (Titov trg 1).

Prav tako smo na voljo tudi mi – obiščete nas lahko vsak ponedeljek med 17. in 18. uro v prostorih SD, Prešernova 1 v Velenju (4. nadstropje) ali pa se naročite po telefonu (Bojan Škarja, 041 776 444).

Prilagamo kratek pregled pravic zaposlenih v skladu z delovnopravno zakonodajo⬇️.

Pomembno je, da se delavci, ki so v postopku odpovedi pogodb o zaposlitvah, zavedajo svojih pravic v postopku. Naj ne podpisujejo dokumentacije, katere vsebina jim ni razložena ali znana. Naj pod prisilo ne podpisujejo sporazumnih odpovedi pogodb o zaposlitvah, saj s sporazumno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi izgubijo pravico do odpravnine in do nadomestila na zavodu za zaposlovanje. Prav tako naj delavci ne podpisujejo nobene druge dokumentacije, npr. da jim delodajalec ne dolguje ničesar. Sami delavci naj ne podajajo enostranskih odpovedi pogodb, saj prav tako izgubijo vse pravice iz delovnih razmerij. Svetujemo, da si pred vsakim podpisom dokumentov dobro preberejo vsebino in poiščejo pravno pomoč v primeru nejasnosti.

Svet za gospodarstvo SD Velenje opozarja na pravice delavcev ob prenehanju delovnega razmerja