SOCIALNI DEMOKRATI
smo socialnodemokratska levosredinska stranka.

Smo tradicionalna, uveljavljena in množična stranka z razvejano mrežo regionalnih, lokalnih in interesnih organizacij. Socialni demokrati smo edina slovenska politična stranka, ki je polnopravna članica Stranke evropskih socialistov in Progresivne alianse.

Utemeljeni smo v boju delavstva za socialne, ekonomske in politične pravice, v boju žensk za enakost in enakopravnost, v uporu slovenskega naroda zoper nacizem in fašizem ter v zgodovinskem prizadevanju za razvoj človekovih pravic in mednarodnega prava. To so zgodovinske reference, v katerih črpamo navdih za nove izzive: organizirati družbo, da uresniči skupne cilje.

Andreja Katič
image
image

IDEJA

IDEJA, KI NAS ZDRUŽUJE, JE DRUŽBA, KI DAJE MOŽNOSTI IN KORISTI VSEM LJUDEM. TAKŠNA DRUŽBA IMA IME: SOCIALNA DEMOKRACIJA.

POSLANSTVO


SLOVENIJO PONOVNO VZPOSTAVITI KOT SOCIALDEMOKRATSKO DRUŽBO, V KATERI ODNOSE MED LJUDMI IN INSTITUCIJAMI USMERJAJO VREDNOTE SOLIDARNOSTI, SVOBODE, STRPNOSTI, DEMOKRACIJE, ČLOVEKOVIH PRAVIC IN TRAJNOSTNE SKRBI ZA PRIHODNOST.

ZGODOVINA

Socialni demokrati smo nastali na združitvenem kongresu levih, socialdemokratskih in socialističnih strank 29. maja 1993, ko so se v Združeno listo socialnih demokratov združile takratna Socialdemokratska prenova, Delavska stranka, Socialdemokratska unija in skupini iz Socialistične stranke Slovenije in DeSUS.

Na svojem 5. kongresu 2. aprila 2005 se je stranka preimenovala v Socialne demokrate.
Z zmago na volitvah 2008, na pragu največje gospodarske in finančne krize po 2. svetovni vojni, je stranka prvič v demokratični zgodovini Slovenije sestavila socialdemokratsko vlado.

EKIPA Z NAČRTOM.

Preberite naš načrt za velike spremembe in si oglejte celotno programsko konferenco Socialnih demokratov.

STATUT SD