NOVICE ObO SD Velenje

XVIII. tradicionalni Kajuhov pohod k Žlebniku

0 Komentarji
1203
22-02-2016

V soboto, 21. Februarja 2016 je Občinska organizacija Socialnih demokratov Šoštanj v sodelovanju z območnim združenjem ZZB za vrednote NOB Velenje organizirala že XVIII. tradicionalni Kajuhov pohod k Žlebniku.

Na cilju, pri Žlebnikovi domačiji v Zavodnjah nad Šoštanjem, je sledila slovesnost na kateri je zbrane v spomni pesniku in narodnem heroju Karlu Destovniku Kajuhu, ki je na tem mestu v svojem dvaindvajstem letu padel v nemškem orožniškem napadu nagovorila ministrica za obrambo Andreja Katič.

Ministrica je povzela glavne točke legendarnega pohoda XIV. divizije, katere pripadnik je bil kot vodja njene kulturniške skupine tudi Karl Destovnik Kajuh.  V nadaljevanju je poudarila, da ljudi v Šaleški dolini Kajuhove pesmi spremljajo vse življenje in prebrala odlomek Kajuhove pesmi Ti in jaz. Dejala je, da je Kajuh (Šoštanjčan) uresničeval hrepenenje in uporniški duh  domačih krajev. Ob tem pa je izrazila tudi veselje nad dejstvom, da je Karl Destovnik Kajuh priljubljen tudi v vsem slovenskem prostoru.
 »Vrednote, ki jih je živel, so bile vrednote, ključne za obstoj in prihodnost celotnega slovenskega naroda,« je poudarila. »Kajuh nam je blizu zaradi svojega čuta za socialno pravičnost in za pravice delavstva. Človeško blizu nam je v svojih ljubezenskih pesmih. Ko beremo njegove pesmi na temo narodnoosvobodilnega boja, se zavemo, s kako težkimi razmerami in krutostjo so se morali takrat spopadati ljudje. Toda pogum in neustrašnost, ki jih njegove pesmi izžarevajo, nas bogatita, da smo močnejši, ko nastopijo težki trenutki – za naš narod ali nas osebno,« je poudarila ministrica.
V nadaljevanju je dejala, da ni dvoma, kaj se je dogajalo tistega usodnega 22. februarja leta 1944. Iz poročila glavnega orožniškega stražmojstra iz Guštanja (današnjih Raven na Koroškem), ki ga je proučil dr. Milan Ževart  namreč jasno sledi, da je Kajuh padel v napadu okupatorjeve izvidniške patrulje na Žlebnikovo domačijo, na kateri je bila nastanjena kulturno-umetniška skupina Štirinajste divizije.
Ministrica je še poudarila, da je Karel Destovnik Kajuh v boju za obstoj in prihodnost našega naroda storil največ, kar je bilo mogoče, zanj je žrtvoval svoje mlado življenje. Borkam in borcem slovenskega narodnoosvobodilnega partizanskega boja se je zahvalila za njihov velik prispevek v boju proti okupatorju in za svobodo našega naroda.

Zbrane je nagovoril še župan Občine Šoštanj Darko Menih, slovesnosti se je udeležil tudi župan Mestne občine Velenje in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Velenje Bojan Kontič. Na slovesnosti so sodelovali tudi pripadniki Garde Slovenske vojske, zasedba Orkestra Slovenske vojske, pevski zbor Kajuh, učenke in učenci OŠ KDK, solopevec Lovru, harmonikar Gašper in Šaleška konjenica.

0.0
Zadnja posodobitev: 22. februar, 2016
Sorodne Novice: Vabilo na 4. tradicionalni pohod na Goro Oljko v družbi Tanje Fajon Uspešno izpeljali tradicionalni dogodek Ne pozabi - ponovno uporabi! na Cankarjevi XXII. Kajuhov pohod Tradicionalni kostanjev piknik na Cankarjevi (2019) 3. tradicionalni pohod na Goro Oljko 40. tradicionalni pohod na Travnik Tradicionalni XXI. Kajuhov pohod k Žlebniku XXI. Kajuhov pohod Tradicionalni kostanjev piknik na Cankarjevi 39. pohod na Travnik
Karl Destovnik Kajuh ministrica za obrambo Andreja Katič pri Žlebniku XIV. divizija XVIII. tradicionalni Kajuhov pohod

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017