Pomembne informacije in kontaktne številke v času izrednih razmer

17-03-2020

V Mestni občini Velenje so v preteklih dneh sprejeli številne ukrepe, da bi zajezili širjenje koronavirusa. Kljub omejitvam pa so nekatere storitve trenutno še vedno na voljo in dosegljive preko telefona oz. elektronske pošte.

Delovanje občinske uprave

Urejanje zadev z Upravo Mestne občine Velenje je možno preko telefona 03 8961 600 in elektronske pošte info@velenje.si, saj bodo uslužbenci Mestne občine Velenje delo v čim večji meri opravljali od doma. Telefonske številke vseh uslužbencev so objavljene na občinski spletni strani https://www.velenje.si/uprava-organi-obcine/uprava-mov, stacionarne številke so prevezane na mobilne številke uslužbencev. Elektronski naslov posameznega javnega uslužbenca je ime.priimek@velenje.si.

Redarska služba skupaj s policijo nemoteno opravlja naloge varovanja ljudi in premoženja.

Civilna zaščita

Aktivirali smo štab Civilne zaščite Mestne občine Velenje ter načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oz. pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh v mestni občini Velenje. Namestnik poveljnika Civilne zaščite Mestne občine Velenje Bojan Prelovšek je dosegljiv na telefonski številki 051 303 530.

Nujno varstvo otrok

Prostovoljci Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje zagotavljajo varstvo za vrtčevske in osnovnošolske otroke do 5. razreda. Pozivamo prostovoljce, ki so pripravljeni v teh izrednih razmerah nuditi varstvo otrok na domu za tiste starše, ki opravljajo poklice, ki so v tem obdobju nujnega, življenjskega pomena, da se prijavijo na mzpm.velenje@vilarozle.si ali pokličejo Bojano Špegel iz MZPM Velenje 031 682 657.

Nujno varstvo bodo zagotavljali le za zdrave otroke staršev zaposlenih v zdravstvu, policiji, vojski, zaporih, komunalnih službah, živilskih trgovinah, lekarnah, domovih za ostarele, dežurne v šolah in vrtcih, redarstvih, službah civilne zaščite in energetike. Varstvo bo zagotovljeno od 7. do 16.30. Za nadaljnje dni prosimo starše otrok, da se o možnosti varstva dogovorijo na telefonski številki 03 897 75 40 (od 7. do 16. ure).

Skrb za ranljivejše skupine

Člani prostovoljne skupine Udarnik MC Velenje v času kriznih razmer na območju Mestne občine Velenje zagotavljajo oskrbo s hrano in zdravili za starejše. Storitve so brezplačne in se izvajajo za starostnike, ki nimajo možnosti, da bi jim svojci opravili nakupe osnovnih stvari. Prostovoljci so poskrbeli za priporočene preventivne ukrepe pri opravljenih storitvah (predaja denarja in računov pod vrati, nakup, zdravila pustijo pred vrati). Naročila sprejemajo za tekoči dan med 8. in 11. uro na telefonsko številko 03 896 16 19. Dostava toplih obrokov (navadno ali dietno kosilo), ki so jo uredili v sklopu javne kuhinje, bo potekala med 12.30 in 14. uro. Vršila jo bo prostovoljna skupina Udarnik MC Velenje. Prostovoljci zagotavljajo tudi oskrbo z zdravili za starejše. Od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro sprejemajo naročila na telefonski številki 03 898 19 22.

Javna kuhinja in dostava toplega obroka

Javna kuhinja bo nemoteno obratovala in v Mestni občini Velenje bodo zagotavljali topel obrok za vse upravičence. Prav tako so v sklopu javne kuhinje organizirali pripravo in dostavo toplih obrokov za ranljivejše posameznike (invalide, starejše, nemočne). Posamezniki, ki se uvrščajo v te skupine, si lahko topel obrok naročijo od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro na telefonsko številko 03 898 19 22 – Udarnik MC Velenje. Za dostavo obrokov bodo poskrbeli člani prostovoljne skupine Udarnik MC Velenje.

Dostava hrane na dom

Na območju mestne občine Velenje nekateri ponudniki omogočajo dostavo hrane na dom:

  • Okrepčevalnica Mladost omogoča dostavo hrane vsak dan med 9. in 23. uro (naročila sprejemajo na telefonski številki 03 897 42 60 ali 041 707 377
  • Pizzerija Basilica sprejema naročila na telefonski številki 041 946 822 od ponedeljka do četrtka med 12. in 20. uro, ob petkih in sobotah med 12. in 21. uro, ob nedeljah pa med 12. in 20. uro (plačilo omogočajo z gotovino ali s plačilnimi karticami).
  • Trgovina Košarica omogoča dostavo blaga po Savinjski in Šaleški dolini za nakupe nad 20 evrov. Zainteresirani lahko naročijo blago, ki ga lahko kupijo v njihovih poslovalnicah (živila, neživila – časopis, kmetijske izdelke). Blago naročeno do 10. ure bodo dostavili še isti dan, plačilo je možno z gotovino ali s plačilnimi karticami. Naročila sprejemajo na e-naslovu kosarica@siol.net ali na telefonski številki 03 572 80 80
  • Trgovina Osmica prejema naročila na telefonski številki 051 306 988 (zainteresirani lahko pošljejo tudi SMS) od ponedeljka do petka do 12. ure, ob sobotah pa do 10. ure. Minimalna vrednost naročila je 15 evrov, plačilo omogočajo z gotovino in tudi s plačilnimi karticami

Delovanje mestne tržnice

Tržnica v središču mesta bo do preklica zaprta. Na spletni strani www.velenje.si bodo začeli objavljati zainteresirane ponudnike sadja in zelenjave z okoliških kmetij, ki bodo poskrbeli za dostavo oz. osebni prevzem blaga.

Parkiranje v modrih conah in garažnih hišah

Na območju mestne občine Velenje do preklica omogočajo brezplačno parkiranje na zunanjih parkiriščih v modrih conah in v garažnih hišah, razen v garažni hiši Gorica, kjer velja obstoječa ureditev parkiranja.

Komunalno podjetje Velenje

Izvajanje vseh dejavnosti podjetja poteka nemoteno. Za vse uporabnike so dosegljivi preko dežurnih številk, ki so objavljene na spletni strani kp-velenje.si, brezplačne številke 080 80 34 in elektronske pošte kpv@kp-velenje.si.

Lekarna

V Lekarni Velenje so poskrbeli za vse varnostne ukrepe, ki preprečujejo širjenje okužbe. V lekarno lahko vstopi le en obiskovalec naenkrat, drugi morajo počakati zunaj. Poskrbeli bodo, da bo zagotovljena neprekinjena oskrba z zdravili. Odprte so tri velenjske enote, pri Zdravstvenem domu Velenje, na Cankarjevi in na Kersnikovi cesti. Lekarna Trebuša je zaprta. Delo enot lekarn v Velenju lahko spremljate na spletni strani lekarna-velenje.si.

Zdravstveni dom

V Zdravstvenem domu Velenje je odprt samo en vhod pri garažni hiši (od 6. do 20. ure). Poseben dostop pri vhodu v predšolski dispanzer je omogočen za otroke in šolsko mladino do 19. leta (obvezna predhodna telefonska najava obiska), v dežurni ambulanti pa po predhodni telefonski najavi za paciente, ki imajo težave (bolečine v prsih in druga nujna stanja). Ponoči je možen vhod le pri dežurni ambulanti.

V primeru povečanega obiska potencialno obolelih je civilna zaščita že postavila šotor za jemanje brisov. Če menite, da imate znake okužbe in vam ne uspe priklicati ambulante osebnega zdravnika na telefon, pokličite dežurno službo Zdravstvenega doma Velenje na telefonsko številko 03 8995 445. Brez predhodnega dovoljenja ne vstopajte v objekt zdravstvenega doma!

Psihosocialna podpora

V Zdravstvenem domu Velenje so za občane zagotovili možnost psihosocialne podpore pri morebitnem težjem spoprijemanju z epidemiološko situacijo, ki poteka po telefonu in elektronski pošti. Kontakti so objavljeni na spletni strani Zdravstvenega doma Velenje https://www.zd-velenje.si/obvestila/koronavirus-vrata-3-2/. Psihosocialna podpora ni namenjena podajanju medicinskih informacij. Za le te so na voljo osebni zdravniki in Klicni center za informacije o koronavirusu na telefonski številki 080 1404, ki deluje vsak dan od 8. do 20. ure.

“Kr povej”

Prav tako je v Velenju na voljo brezplačni družabniški telefon za starostnike “Kr povej”. Pogovori potekajo od ponedeljka do petka med 13. in 15. uro. Za pogovor se je potrebno naročiti od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro na telefonsko številko 030 719 864.

UNICEF-ove varne točke za otroke in mladostnike v stiski

Unicef Slovenija je objavil informacijo za otroke in mladostnike o tem, kam se lahko v času epidemije virusa obrnejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Ker so trenutno šole, mladinski in drugi centri, kot tudi večina UNICEF-ovih varnih točk zaprti in ker je prav, da smo v času epidemije virusa doma, z namenom zaščite samega sebe in drugih, Unicef Slovenije sporoča, da še vedno obratujejo nevladne organizacije, ki delujejo preko telefona in na katere se lahko v primeru kakršne koli stiske obrnejo otroci in mladostniki.

  • Tom telefon: 116 111, deluje vsak dan od 12. do 20. ure. Kadarkoli jim lahko pišejo otroci in mladostniki v stiski tudi preko e-pošte na tom@zpms.si ali se oglasijo v njihovi spletni klepetalnici https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/.
  • SOS telefon: 080 11 55. Žrtve kakršne koli oblike nasilja, lahko brez zadržka pokličejo na to številko, vsak delavnik od 12. do 16.ure in od 19. do 22.ure, ob vikendih in praznikih pa od 18. do 22. ure.
  • UNICEF Slovenija: 031 510 200. Otroci in mladostniki v stiski, ki ne vedo na koga se lahko obrnejo, lahko pokličejo na to številko, ki bo do nadaljnjega UNICEF-ova “telefonska” varna točka, vsak dan od 9. do 17. ure. Sogovornica bo pomagala pri nadaljnjih korakih oz. bo težavo posredovala naprej pristojnim institucijam, kadar bo to potrebno. O različnih stiskah in reševanju le-teh si lahko pogledate tudi tukaj si/kdaj-jih-poiscemo.

Zobne ambulante v Zdravstvenih domovih Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki ne delajo

Na podlagi odredbe Ministrstva za zdravje se do nadaljnjega prekine izvajanje vseh zobozdravstvenih dejavnosti v Zdravstvenem domu Velenje, Zdravstveni postaji Šoštanj in Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki. To velja tudi za dežurne zobozdravstvene ambulante.
Za informacije so dosegljivi za odrasle: 03 8995 484, od ponedeljka do četrtka med 7. in 19. uro ter v petek med 7. in 13. uro. Za otroke ali mladostnike: 03 8995 591, od ponedeljka do petka med 7. in 14. uro.
Občani dobijo pomoč v nujnih primerih v Celju na tel. 03 543 43 60.

Šaleška veterina Velenje, Cesta talcev 35

Telefon: 03 8911146, delovni čas: ponedeljek – petek: 07.30 – 18.00; sobota: 08.00 – 13.00; nedelja: zaprto (dežurstvo-samo za nujne primere)

Veterinarska bolnišnica TOPLICA, center za zdravljenje živali, Topolšica 15

Telefon: 03/ 5892 236, 03/ 5892 100; 041 736 058; 03/ 8917 120
Delovni čas: ponedeljek – četrtek: od 8. – 12. in 15. – 18. ure; petek: od 8. – 12. in 15. – 17. ure; sobota: od 8. – 12. ure; nedelja: od 8.30 – 10. ure (samo za nujne primere).

Zbirni center Velenje

Zbirni center Velenje je do nadaljnjega zaradi preprečitve širjenja koronavirusa odprt v torek in petek med 10. in 16. uro.

Druge informacije

Telefonske številke ostalih dežurnih služb najdete na spletni strani Mestne občine Velenje velenje.si/e-obcina/dezurne-sluzbe.

Vsi ukrepi veljajo za obdobje dveh tednov oz. do preklica in bodo prilagojeni glede na situacijo v državi in glede na navodila Vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pomembne informacije in kontaktne številke v času izrednih razmer