PLASTENKE ZAMENJALI ZA 100 STEKLENIČK ZA VEČKRATNO UPORABO

22-03-2022
Ob svetovnem dnevu voda, ki ga obeležujemo 22. marca, smo Socialni demokrati Velenje, v soboto, 19. marca, na Cankarjevi ulici skupaj s Strokovnim svetom za okolje in prostor SD Velenje, občanke in občane spodbujali k manjši uporabi plastičnih stekleničk. Prvim 100-im obiskovalcem naše stojnice smo plastenke zamenjali za stekleničke za večkratno uporabo. 

Na stojnici smo opozarjali na problematiko mikroplastike v vodi in spodbujali občanke in občane k preudarni rabi plastičnih izdelkov saj:

  • sekundarna mikroplastika nastaja pri razgradnji plastičnih predmetov,
  • raven mikroplastike se zvišuje tudi v vzorcih pitne vode,
  • če se bo onesnaževanje okolja s plastiko nadaljevalo s sedanjo ravnjo, bi lahko mikroplastika v stoletju predstavlja široko tveganje za vodni ekosistem, s čimer bi se povečala tudi človeška izpostavljenost temu tveganju.

Socialni demokrati Velenje želimo z vsakoletnimi akcijami ozaveščati ljudi o problematiki plastičnih odpadkov. Samo na stari celini namreč vsako leto nastane okoli 26 milijonov ton plastičnih odpadkov, znova pa se jih uporabi manj kot 30 odstotkov. Količina v Sloveniji nastalih odpadkov se z leti povečuje, odpadki iz plastike pa predstavljajo velik okoljski problem. 

Onesnaževanje s plastiko lahko zmanjšamo predvsem z manjšo uporabo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Zato Socialni demokrati Velenje že nekaj let zapored spodbujamo Velenjčanke in Velenjčane k preudarni rabi plastike. Nekaj let smo na stojnicah plastične vrečke za enkratno uporabo menjali za vrečke, ki jih lahko uporabimo večkrat. Odziv na akcijo je bil vedno dober. Tudi letos smo v kratkem času zamenjali več kot tri vreče plastenk za 100 stekleničk za večkratno uporabo.

Hvala vsem, ki pomagate pri ohranjanju čistosti našega planeta.