Kako ravnati z embalažo živil in drugimi izdelki, ki jih prinesemo domov?

26-03-2020

Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil Navodila potrošnikom za ravnanje z embalažo živil in drugih izdelkov glede okužbe z novim koronavirusom, saj se embalaža smatra kot potencialno onesnažena.

V trgovini

Čeprav ni dokazov, da se koronavirus prenaša s hrano, se priporoča redno in pravilno umivanje rok ter varno pripravo in shranjevanje hrane. Priporoča se, da se živila, ki jih zaužijemo surova (sadje in zelenjavo), temeljito opere.

Posamezna trgovina mora zagotoviti vsaj 20 m2 (kvadratnih metrov) na posamezno stranko, ki opravlja nakup, če je v prostoru hkrati prisotnih več strank. Če je trgovina večja, npr. 100 m2, je izogibanje ostalim nakupovalcem in zagotavljanje ustrezne razdalje 1,5 m lažje, zato je lahko v takem prostoru prisotnih tudi več kot pet oseb. Ob tem NIJZ dodaja, da se površina ne sme spustiti pod mejo 15 m2 na posameznega kupca.

Razdalja med kupci na blagajni mora biti vsaj 2 metra, lastnik oz. vodja trgovine pa mora določiti največje dovoljeno število kupcev pri posamezni blagajni. Vodja trgovine mora poslovanje organizirati na način, da se loči število strank, ki opravljajo nakupe, in stranke, ki stojijo v vrsti na blagajni. Zagotoviti je potrebno tudi redno prezračevanje prostorov.

Za kupce zunaj trgovine, ki še čakajo, da bodo vstopili v trgovino, velja, da mora biti razdalja med posameznimi osebami vsaj 2 metra.

Doma

Potrebno je paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti. Doma plastično, stekleno in kovinsko embalažo očistimo z raztopino detergenta za posodo in vodo ali jo obrišemo z alkoholnim robčkom. Vsebino papirnate embalaže lahko prestavimo v čisto embalažo (npr. moko, riž, maslo …). Po tem, ko pospravimo izdelke, ki smo jih prinesli iz trgovine, si umijemo roke in počistimo pulte in druge površine, ki smo jih uporabljali. Po nekaj dneh po nakupu je verjetnost, da bo virus preživel na površini izdelkov, že majhna. Pogosto in pravilno umivanje rok ter pogosto čiščenje površin v kuhinji z vodo in običajnim čistilom učinkovito zmanjša tveganje za okužbo.

Dodatne informacije o varnem ravnanju v domači kuhinji so dostopne na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje na povezavi https://www.nijz.si/sl/higiena-v-domaci-kuhinji.

Kako ravnati z embalažo živil in drugimi izdelki, ki jih prinesemo domov?