NOVICE ObO SD Velenje

Andreja Katič - V SD podpiramo predlog za vpis pravice do pitne vode v Ustavo RS

0 Komentarji
1771
16-04-2015

Socialni demokrati odločno podpiramo predlog za spremembo oz. dopolnitev 70. člena Ustave RS, da se zagotovi univerzalen dostop do pitne vode.

Na novinarski konferenci, skupaj z ZAAB, DESUS in ZL je stališče SD predstavila podpredsednica DZ Andreja Katič, ki je izpostavila, da v Sloveniji trenutno marsikje potekajo zaključna dela na investicijah za oskrbo pitne vode, kar priča o dobrem črpanju kohezijskih sredstev. Smo v obdobju, ko bo boj za energente zamenjal boj za pitno vodo. Prisotna je že želja kapitala, da tudi iz pitne vode pridobi dobiček. Odgovor na ta pričakovanja je zapis določila o dostopu vseh do pitne vode ter o oskrbi s pitno vodo kot neprofitni javni službi v Ustavo RS. Ker je Slovenija država bogata z vodnimi viri, je še toliko bolj zanimiva za tiste, ki bi si na račun naših danosti v svoje denarnice želeli pospraviti velike dobičke.

Ne glede na to, da imamo trenutno v Sloveniji dobro področno zakonodajo, je to moč spreminjati z navadno večino, tako je potreba po ustavni zaščiti pitne vode še toliko večja. Sprememba Ustave RS bo poleg zaščite vode in vodnih virov dala tudi jasen signal, da Slovenija ni supermarket, v katerem lahko vsak z denarjem kupi kar si zaželi.

Z zapisom v ustavo bo doseženo tudi to, da morebitna sprememba evropske zakonodaje s področja podeljevanja koncesij za oskrbo s pitno vodo ne more vplivati na Slovenijo, saj bomo imeli ustavno določeno, da ima pri nas vsakdo pravico do pitne vode in da se oskrba s pitno vodo izvaja preko neprofitne javne službe.

Socialni demokrati tudi pričakujemo, je zaključila poslanka, da pri tej pobudi ne bo šlo le za dejanja politikov, temveč za širšo družbeno zavezo.

Predlog za zapis pravice do pitne vode v ustavo je tudi reakcija na predlog direktive Evropskega parlamenta in Sveta EU o podeljevanju koncesijskih pogodb, ki je sprožila evropsko državljansko pobudo Right2Water, v kateri je skoraj 2 milijona prebivalk in prebivalcev Evrope podpisalo peticijo o pravici do vode.

 

0.0
Zadnja posodobitev: 21. april, 2015
Sorodne Novice: Mnenje Andreje Katič o prestrukturiranju regije in politiki pravičnega prehoda iz premogovništva Andreja Katič: "Zakaj sem se odločila, da ponovno kandidiram?" Kandidati SD SAŠA na državnozborskih volitvah bodo Andreja Katič, Janja Rednjak in Mark Molnar Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra Podpiramo urbano čebelarstvo Svet za gospodarstvo SD Velenje opozarja na pravice delavcev ob prenehanju delovnega razmerja Andreja Katič: Dan zmage, ko je okupatorska vojska kapitulirala pred slovenskimi partizani Socialni demokrati Velenje podpiramo ukrepe za pomoč gospodarstvu v Mestni občini Velenje Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." Kongres SD izvolil novo vodstvo stranke, podpredsednica postala Andreja Katič
Andreja Katič SD vpis pravice do pitne vode v Ustavo RS

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017