Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra

23-11-2021

Imeli smo v dolgi zgodovini našega naroda pokončne ljudi. Domoljubje je ljubezen do doma in ljudi, ne do oblasti, a na to današnji “voditelji” radi pozabijo …

Andreja Katič, predsednica Občinske organizacije SD Velenje: "Danes obeležujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra. General Rudolf Maister (1874-1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne po razpadu avstro-ogrske monarhije dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig.

Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je slovenski državni praznik od leta 2005. Ob letošnjem prazniku bo Šaleško društvo "general Maister" Velenje vsem osmošolcem v Šaleški dolini podarilo knjigo Gustava Šiliha Beli dvor/nekoč je bilo jezero, saj je bil Šilih sodelavec generala Maistra. Projekt je podprla tudi Mestna občina Velenje s sofinanciranjem knjig, saj s tem projektom po navedbah velenjske občine krepijo domoljubno zavest, pospešujejo bralno pismenost in pripadnost Šaleškemu prostoru.

Čestitam ob današnjem prazniku!"

Še nekaj utrinkov iz preteklih dogodkov posvečenih spominu na generala Maistra in z njim povezanim ljudem.

Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra